User Tools

Site Tools


block-nl

Blokken

Wat is een blok

Een blok is een plaats op de baan, waar maar 1 locomotief op een gegeven moment kan zijn. Het is meestal een groep sporen zonder wissel met ten minste 1 sensor.

Het blok is een basisonderdeel voor het automatiseren van een Rocrail layout, deze moeten opgezet worden door sensors te plaatsen die Rocrail dan leest tijdens het treinbedrijf

Er zijn minstens 3 stukken spoor nodig om een blok te maken, 2 normale secties en eentje met een sensor in het midden. Wanneer een locomotief deze sensor activeert weet Rocrail dat daar een trein voorbij rijdt.

Meer sensors in een blok geven een beter resultaat.

Het is beter om 2 sensors in een blok te gebruiken. Dit geeft dan 5 stukken spoor: normaal, Sensor, normaal, Sensor, normaal. De sensor in het begin van het blok vertelt rocrail dat er iets binnenkomt de sensor op het einde van het blok vertelt rocrail dat er iets buitengaat.

Met 3 sensors kan een trein in het midden van een blok stoppen(denk aan een kleine trein die in het midden van een station stopt. Meer sensors geven meer mogelijkheden voor vertragen en stoppen in een blok

Hoe blokken werken

Blokken werken enkel in automaat mode, wanneer dit het geval is dan zal Rocrail alle locomotieven aan een blok toewijzen, en mag er maar 1 tegelijk in een blok zijn. Terwijl rocrail treinen automatisch doet rijden, worden deze aan blokken toegewezen. Elk blok toont de naam van de locomotief die zich op dat moment daar bevindt.

Wanneer een loc in beweging, een in sensor passeert voor een blok, dan wordt er een event getriggerd die Rocrail verteld dat dit blok nu bezet is. Als Rocrail dit event verwacht (doordat het een loc naar dat blok stuurt), zal de loc naam in dit blok worden weergegeven. Indien Rocrail dit event niet verwacht, zal het GHOST* tonen in dit blok, en een spooktrein uitzondering triggeren.

(Nota: dit zal er voor zorgen dat Rocrail de stroom uitschakelt en de hele layout stopt, tenzij men Rocrail heeft ingesteld om spooktreinen toe te staan.)

Wanneer Rocrail probeert om een locomotief naar een volgend blok te sturen, zal hij eerst nagaan of het volgende blok leeg is. Wanneer dit zo is, dan zal de naam van de loc verschijnen in dat blok, en beginnen met commando's door te sturen om de loc naar dat blok te sturen. als een loc zich van het ene naar het andere blok begeeft, zal zowel in het start- als in het bestemmings-blok, de naam van de loc getoond worden. Wanneer het in event van het bestemmings-blok getriggerd wordt, zal Rocrail de naam van de loc uit het start-blok verwijderen. Dat blok wordt dan terug aanzien als leeg, en een andere loc kan dan gebruik maken van dit blok.

Belangrijk

Er moet minstens een lege blok zijn voor Rocrail om in staat te zijn om locomotieven te laten rijden op de baan. Als de baan 5 blokken heeft, en men plaatst een loc in elk blok, dan heeft Rocrail geen lege blokken om bewegingen uit te voeren.

Hoe zijn blokken gelinkt

Blokken kunnen niet alleen werken, er dienen ook rijwegen gedefiniëerd te zijn, om blokken met mekaar te verbinden.

Blokken definiëren de verschillende plaatsen op een layout, en rijwegen definiëren hoe men van het ene blok in het andere komt.

Een rijweg linkt 2 blokken aan mekaar, en definiëert welke sensor events elk blok moet gebruiken om te weten wanneer een loc aankomt uit een ander blok. Het wordt ook gebruikt om elke wissel die tussen deze blokken liggen in de rijweg, in de juiste positie te zetten.

Na creatie van de blokken voor de modelbaan, dient men de rijwegen te creëren om alle omliggende blokken te linken met dat blok. Daarna dient men per blok de events en rijwegen te definiëren die aan dat blok gelinkt zijn.

De Rijweg tab in de Tabellen > Blokken dialoog, toont de lijst met rijwegen die dat blok gebruikt. Men dient elke rijweg te selecteren, en vervolgens voor de geselecteerde rijweg, de dropdowns in te vullen voor het in event. Deze tab zal leeg zijn, totdat er rijwegen zijn gedefiniëerd.

Hoe blokken melders gebruikt

Nadat er een blok gecreëerd is, dient men aan Rocrail te vertellen welke melders een event zullen sturen naar RocRail voor dit blok. Dit wordt gedaan met de Rijweg tab in de tabellen → Blokken dialoog. Men moet definiëren welke events door elke melder verzonden worden, op basis van het voorgaande blok.

Blok status

Kleur en status van bloksymbolen Kleur
Blok is vrij. Wit
Blok is gereserveerd. Geel
Loc activeert de ENTER melder. Blauw
Loc activeert de IN melder; Blok is beset. Lichtrood/Roze
Blok is gereed om een BiDi-Loc te ontvangen. Groen
Blok is gesloten. Grijs


Als de loc naam in het blok Blauw en vet gedrukt is staat de loc in Handmatige modus.

block-nl.txt · Last modified: 2020/05/15 16:11 by vt601